08-07-2019 - Ervaring met Grondvrij:NB: Deze woningeigenaar heeft gevraagd zijn ervaring te delen maar wil wel graag anoniem blijven. Dat respecteren wij natuurlijk.

In 2017 kochten wij ons huidige huis. De woning hadden we voor een klein gedeelte gefinancierd bij een grote bank. Onze vorige woning hebben we met een hele grote overwaarde kunnen verkopen waardoor we veel eigen geld konden inbrengen. De woning moest echter nog helemaal verbouwd worden. Hier begonnen we aan met ons spaargeld. Echter zoals elke verbouwing viel de verbouwing een heel stuk duurder uit dan gedacht. De bank wilde niet mee werken aan een verhoging van de hypotheek terwijl ook deze woning heel veel overwaarde had. Hierdoor hebben wij erg dure kredieten moeten afsluiten om toch het huis naar ons zin te kunnen afbouwen. Nadat de verbouwing klaar was begon het toch erg aan ons te knagen dat zo’n groot gedeelte van het geld dat we verdienden naar de rente/aflossing van de kredieten ging. Hierdoor zijn we naar overige financieringmogelijkheden gaan zoeken.

In november 2018 ben ik in contact gekomen met Kees van den bovenkamp van Grondvrij wonen. Eerste kennismakinggesprek verliep heel fijn. Kees kwam met een drietal opties die toegepast zouden kunnen worden. We kregen de mogelijkheden met berekeningen van wat de eventuele terugkoopwaarde zou zijn, de vergoeding die we zouden betalen en de maandlasten. We hadden er gelijk een goed gevoel over en kozen de optie die ons het beste over kwam. Onze maandlasten zouden ongeveer halveren.

In eerste instantie tekenden we een overeenkomst. De overeenkomst was vrij duidelijk en hebben we met elkaar doorgenomen. Tevens kreeg ik alvast een concept van de notarisakte zodat we alvast konden zien en inlezen wat er allemaal in zou komen te staan en we niet voor verrassingen zouden komen te staan.

Na het tekenen van de voorcontracten hebben wij een makelaar ingeschakeld om de woning te taxeren en de waarde te bepalen. Nadat de waardes bekend waren kon de notaris op de hoogte worden gesteld om de officiële aktes op te laten stellen. Het contact met de notaris liep erg goed. Telefonisch hadden we al veel door genomen. Eind januari werd er al gepasseerd. De huidige hypotheek werd afgelost en het restant werd op onze rekening gestort zodat wij de kredieten konden aflossen.

Het contact met Kees verliep erg soepel zowel telefonisch als met de mail. Wanneer we iets niet begrepen of vragen hadden konden we heel makkelijk contact opnemen.

Al met al is dit een goede manier van financieren en zou ik het anderen ook kunnen aanraden.

04-07-2019 - Fam v.d.B over GrondVrij:Bij vele gepensioneerden zit het "geld in de stenen".

Bij vele gepensioneerden zit het “geld in de stenen”. Je huis verkopen is een optie, maar vaak niet gewild, ook omdat het zo lang mogelijk thuiswonen wordt gestimuleerd. Met de inlevering van de koopkracht het laatste decennium wordt de behoefte aan ruimer in je financiële middelen zitten steeds groter. Een van huidige mogelijkheden is de eigen grond te verkopen, waardoor er 45% van de recent getaxeerde waarde contant vrij komt en er erfpacht ontstaat .

Wij besloten – na bestudering van de brochure en een persoonlijk gesprek – deze optie te nemen. De concept grond-vrij overeen-komst was snel beschikbaar en de afwikkeling daarvan ging eveneens vlot. Wij vonden de begeleiding van dit proces heel prettig en goed. Grondvrij heeft alle benodigde stappen voor ons uitgevoerd. Van enige aandrang hierbij hebben wij niets ervaren.

Niet onbelangrijk is te weten dat je recht van terugkoop van de (erfpacht) hebt tegen de dan getaxeerde waarde. Een aanrader om op je oude dag – wat – ruimer in je geld te zitten voor eigen gebruik en/of je kinderen bijv. een schenking.

Fam. v.d.B